Company Logo
slide 1 slide 2 slide 3

Szukaj

Wybierz język

Polish English French German Russian

Gościmy

Odwiedza nas 41 gości oraz 0 użytkowników.

Wydarzenia

Kiszenie kapusty w grupie Żabki

kapustaW dniu 22 października 2020r. dzieci z grupy Żabki brały udział w realizacji projektu Piękna Nasza Polska Cała „Według przepisu Babci i Dziadka”. Długo zastanawiałyśmy się, jaką potrawę przygotować. Po namyśle stwierdziłyśmy, że trudno jest wyobrazić sobie tradycyjną polską kuchnię bez udziału kiszonek kapusty. Jest ona podstawowym składnikiem wspaniałego bigosu, góralskiej kwaśnicy, klasycznego kapuśniaku, wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami czy kapusty z grochem. Z jej udziałem przyrządza się też rozmaite sałatki i surówki. Dzieci podczas zajęć dowiedziały się, że kiszona kapusta jest niezastąpioną skarbnicą cennych i wartościowych witamin (C i E), a także rozmaitych związków działających przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Dziś zwykle kupujemy kiszoną kapustę w warzywniaku. Dawniej, niemal w każdym domu przyrządzano własną kapustę. Dlatego też postanowiłyśmy przywrócić dobrą tradycję i spróbować ukisić kapustę na własne potrzeby. Zadanie okazało się wcale nie tak trudne. Dzieci poznały składniki potrzebne do wykonania zadania (kapusta, marchew, sól, ziele angielskie, liście laurowe) oraz przybory kuchenne tj. szatkownica, ubijak, garnek gliniany. Następnie zapoznały się z etapami kiszenia kapusty. Poszatkowaną kapustę wymieszaną z marchwią umieściliśmy w garnku, zasypaliśmy niewielką ilością soli i mocno ugniataliśmy (do puszczenia soku). I tak kolejne warstwy. Na wierzch ułożyliśmy czyste zdrowe liście kapusty, a na to duży talerz i całość przycisnęliśmy słoikiem wypełnionym wodą. A teraz kapusta będzie przechodziła kolejne trzy etapy fermentacji: wstępną (rozwój bakterii patogennych), burzliwą (po 2,3 dniach) i cichą (wytworzą się związki zapachowe i smakowe). Dzieci z pełnym zaangażowaniem podjęły się tak fajnego zadania. Były bardzo zaciekawione i aktywnie podejmowały poszczególne czynności. Największym zainteresowaniem cieszyło się ubijanie kapusty. Podczas pracy pamiętaliśmy o zachowaniu zasad bezpieczeństwa i higieny. Teraz czekamy, aż kapusta się ukisi i będziemy ją degustować. Na pewno będzie pyszna.

A. Stelmach

Dzień ziemniaka w Motylkach

ziemniaczekJesień to czas zbiorów plonów z pól, działek i ogrodów. Piękna polska złota jesień zainspirowała ,,Motylki” do wspólnej zabawy z wykorzystaniem ziemniaków, które 15.10.2020r. obchodziły w grupie ,,Święto ziemniaka”.

Czytaj więcej...

Dzień chleba w Stokrotkach

pieczywo15 października 2020r. był „Dniem chleba” w grupie „Stokrotek”. W tym dniu zajęcia rozpoczęły się historyjką obrazkową pt. „Od ziarenka do bochenka”, dzięki której dzieci dowiedziały się skąd pochodzi chleb, jaka jest długa droga od siewu zboża do chleba, który możemy kupić w sklepie.

Czytaj więcej...

Słoneczka i Stokrotki w lesie

jes - ewaDnia 12.10.2020r dzieci z grupy Słoneczka i Stokrotki wybrały się na wycieczkę do lasu. Przed wyjazdem przypomnieliśmy sobie jak należy zachowywać się w środkach komunikacji miejskiej, gdyż na wycieczkę wybraliśmy się autobusem.

Czytaj więcej...

Święto Drzewa

drzewo jesieńW piątek 09.10.2020r obchodziliśmy ,, Święto Drzewa". Tego dnia w naszej grupie odbyły się zajęcia związane z tematyką drzew, podczas których dzieci poznały budowę drzewa oraz przypomniały sobie jak ważne są one dla Nas i dla naszego środowiska .

Czytaj więcej...

Muchomorki

1

Misie

2

Krasnale

3

Smerfy

4

Motylki

5

Biedronki

6

Pszczółki

7

Żabki

8

Stokrotki

grupa9

Słoneczka

sloneczka-10




Powered by Joomla!®. Designed by: joomla 1.7 templates hosting Valid XHTML and CSS.