Jadłospis
Data | I śniadanie | II śniadanie | Obiad - II danie | Obiad - zupa | |
---|---|---|---|---|---|
18.11.2024 poniedziałek | Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, ser żółty, sałata, papryka, szczypiorek, herbata z cytryną | Wafle ryżowe z miodem | Pierogi z serem twarogowym, ziemniakami i cebulą, polane sosem śmietanowo-jogurtowym, kompot owocowy | Żurek z białą kiełbasą i jajkiem (marchewka, ziemniaki, seler, pietruszka, cebula, por, przyprawy) | |
19.11.2024 wtorek | Zupa mleczna płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, pasztet pieczony, ogórek świeży, szczypiorek, herbata owocowa | Jabłko | Ziemniaki, kiełbasa podwawelska z rusztu z cebulką, sałata z rzodkiewką w śmietanie, kompot owocowy | Zupa pomidorowa na rosole z kurczaka z ryżem, pomidorami pelatti, natką pietruszki i lubczykiem zabielana śmietaną (pomidory pelatti, koncentrat pomidorowy, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, przyprawy) | |
20.11.2024 środa | Kakao na mleku, bułka bagietka z masłęm, serek kanapkowy śmietankowy, dżem, rzodkiewka, szczypiorek, herbata z cytryną | Sok owocowo-warzywny | Makaron spaghetti z sosem bolońskim z warzywami (marchew, seler pietruszka, pomidory pellati), ogórek konserwowy, kompot owocowy | Zupa fasolowa na żeberkach z ziemniakami, boczkiem wędzonym, majerankiem i czosnkiem (fasola jaś, marchewka, ziemniaki, seler, pietruszka, cebula, por, przyprawy) | |
21.11.2024 czwartek | Zupa mleczna płatki ryżowe, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, sałata, papryka, szczypiorek, herbata owocowa | Marchew, kalarepa- słupki | Ziemniaki z koperkiem, pieczone podudzie z kurczaka, surówka z białej kapusty w sosie czosnkowym (majonez, jogurt naturalny), kompot owocowy | Krem z dyni na rosole z kurczaka z groszkiem ptysiowym zabielana śmietaną (dynia, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, przyprawy) | |
22.11.2024 piątek | Herbata z cytryną i miodem, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna (majonez) ze szczypiorkiem, sałata, pomidor, dżem | Budyń jaglany na mleku z sosem jagodowym | Ziemniaki z koperkiem, porcja ryby z warzywami „po grecku”, kompot owocowy | Zupa kalafiorowa na rosole z kurczaka zabielana śmietaną (kalafior, marchewka, ziemniaki, seler pietruszka, cebula, por, przyprawy, natka pietruszki) |
W przygotowanych potrawach
znajduje się solidna porcja warzyw.
Owoce dostępne są na salach
przez cały dzień
Do każdego posiłku woda mineralna nisko – lub średnio - zmineralizowana bez ograniczeń.
W przygotowanych potrawach mogą znajdować się produkty ALERGENNE, które są podkreślone w jadłospisie
Mąka – (sosy, zupy, naleśniki, kopytka)
Ryby – ( filet rybny, kotlet mielony rybny, paluszki rybne, konserwa rybna, pasta z makreli)
Seler – (wszystkie zupy oraz makarony z warzywami)
Mleko i pochodne z laktozą – (kawa na mleku, kakao, zupy mleczne )
Miód pszczeli – wszystkie napoje przygotowane na miejscu (kompot, herbata )
podkreślone produkty pochodzą z grupy produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.